Ring +45 87 47 70 20 (Man-tors 7.30 til 16.00, fre 7.30 til 14.00)

Finer: charme og glød

Finerede plader kombinerer charmen ved ægte træ med fordelene ved præfabrikerede plader. Riisfort forhandler finerede plader fra hollandske Losan, og det er der flere gode grunde til.

Valnød, eg, oliven, ask og ceder. Der findes et utal af smukke træsorter med hver sine egenskaber, og som kan tilfredsstille både designeren, inventarproducenten og brugeren. Hollandske Losan har mere end 45 forskellige træsorter på lager, og pladeproducenten bearbejder sorterne til finerede plader på flere traditionelle såvel som moderne måder.

− Losan har en stor mangfoldighed i deres finerer. For eksempel laver de specielle ’savskårede’ og børstede fineroverflader samt specialoverfladen TexTop, hvor teksturen bliver præget ned over fineren med en prægeplade. Begge dele giver et moderne, lækkert og rustikt look. Det er samme trend, der gør sig gældende i Losans finerede plader med revner, der giver et råt, gammelt og æstetisk look, siger Karen Dalgas Storgaard, der er indkøbs- og produktchef hos Riisfort A/S.

I denne udgave af Surface Academy fortæller vi om finerede plader fra Losan

Oplimning i lange baner
Finer kan leveres skrællet eller knivskåret. Sidstnævnte metode bliver normalt anvendt til dekorativt finer. Overordnet set skæres dekorativt finer enten som planskåret eller kvartskåret. Planskåret finer er en tynd finer, der er skåret plant ud af stammen. Modsat er en kvartskåret – som ordet antyder – en udskæring af stammen opdelt i kvarte dele. Forskellen på de to måder at skære på kommer til udtryk i udseendet af årringene på fineren: En planskåret finer tangerer årringene og danner oftest rundinger eller kegler, mens stammen til en kvartskåret finer først deles i fire og herefter skæres til finer. Fineren får så et mere ensartet stribet udseende.

Når fineren er valgt, bliver den limet op på et kernemateriale som eksempelvis MDF, spånplade eller krydsfinér. Losan kan også levere kernematerialerne i brandhæmmende udgaver.

− Losan er en af de få pladeproducenter, der oplimer finer i gennemløb i stedet for på den traditionelle metode, hvor man pålimer fineren på kernepladen i en almindelig finerpresse. Oplimning i gennemløb er en tids- og omkostningsbesparende produktionsmetode, siger Karen Dalgas Storgaard.

Glød vækker glæde
Formstabilitet og lavere vægt og pris i forhold til massivt træ er andre fordele ved finerede plader. Losan tilføjer innovation, design og et stort udvalg af kernematerialer til listen, så finerede plader fra Holland samlet set har meget at byde på, hvad enten man skal finde den unikke overflade til møbler, inventar eller køkkener.

− Finerede plader har glød og varme og giver glæden ved ægte træ. Ikke to finerer er helt ens, og det er med til at understrege det unikke ved den pladetype, siger Karen Dalgas Storgaard.