Ring +45 87 47 70 20 (Man-tors 7.30 til 16.00, fre 7.30 til 14.00)

Rolighed by Humania satser på nyt genanvendt materiale

Snedkerfirmaet Rolighed by Humania i Holstebro Kommune producerer primært møbler til institutioner. Senest har de designet en ny taburet – taburet98 – hvor sædet er i Polygood. Et nyt materiale bestående af 1oo procent genanvendt plast, som Riisfort netop er begyndt at forhandle.

Snedkerfirmaet Rolighed by Humania ligger i Herrup mellem Viborg og Holstebro, hvor de designer og producerer inventar i alle former. De primære opgaver er typisk møbler til institutioner som vuggestuer, børnehaver og skoler samt specialinstitutioner til børn med særlige behov, hvilket stiller særlige krav til inventaret.

– Det kan for eksempel være børn og unge med autisme, som kan have gavn af sansemøbler, hvor der er et ekstra lag i designet, for eksempel hvor støjen dæmpes, siger Torben Nørgård Jensen, medejer af Rolighed by Humania.

Uanset om det er en standard- eller specialløsning er fokus altid på funktion, fleksibilitet og kvalitet, fortæller han. Det foregår via naturlige materialer, et solidt håndværk samt en god dialog med kunden om ønsker og behov.

– Det er vores mål at skabe inspirerende og ansvarligt produceret indretningsløsninger af kvalitetsmaterialer, der skaber et stimulerende og trygt miljø for børnene og opfylder institutionens krav og visioner, lyder det fra Torben Nørgård Jensen.

Fokus på holdbarhed

Som led i forretningen tilbyder Rolighed by Humania serviceaftaler med institutioner, hvor de tager ud og servicerer møblerne.

– Det gør vi, så ikke alt behøver at blive smidt ud, hvis eksempelvis en taburet har tabt en skrue, eller en bordplade trænger til en opfriskning. Det giver møblerne en længere holdbarhed i stedet for blot at erstatte med nyt.

Derudover designer og producerer Rolighed by Humania diske til restauranter, hoteller og barer. Senest har de for eksempel leveret diske til Restaurant Tiende og Den Fede Drue på toppen af Nicolinehus på Aarhus Ø.

Polygood på materialelisten

Hos Rolighed by Humania oplever de en øget efterspørgsel på inventar i genanvendte materialer.

– Efterspørgslen kommer især fra de offentlige institutioner, hvor der er mål om CO2-reduktioner og brug af genbrug. Her synes vi selv, vi har noget at tilbyde, både med materialer, vores service og renoveringsmuligheder, siger Torben Nørgård Jensen.

Normalt producerer Rolighed by Humania møbler i birkekrydsfiner med overflader i enten linoleum, kork eller andre overfladematerialer samt plader, der består af tøjfibre.

Derfor var det også interessant, da Riisfort introducerede materialet Polygood – en plade produceret i 100 procent genanvendt plast.

– Vi holder løbende øje med nye og spændende materialer, så Polygood faldt i god jord hos os. Det er et spændende materiale med en god fortælling. For os er styrken især, at Polygood består af 100 procent genanvendt plastmateriale, og at det kan genanvendes på ny, når det er slidt op, forklarer medejeren.

Derudover peger Torben Nørgård Jensen på, at Polygood er slidstærkt og ikke skal overfladebehandles, hvilket betyder, at det er et materiale helt uden kemi.

 – Vi prøvede at arbejde med pladen for at se, hvad vi kunne bruge den til. Det mundede ud i en serie af taburetter, som vi kalder Taburet 98, da de består af 98 procent genanvendt materiale i form af Polygood-sædet. Understellet er i metal, lyder det.

Udnytter fraskæret

For at udnytte Polygood-pladerne fuldt ud er Rolighed by Humania i gang med at udvikle et nyt møbelsæt – en lille skammel og bord til børnehavebørn. Det bliver udelukkende produceret af fraskæret fra taburetsæderne.

– Fraskær er dyrt at smide væk, og det er også spild. Så for at værne om en mere bæredygtig tankegang udviklede vores dygtige lærling skamlen og bordet ud fra fraskæret i forbindelse med et skoleprojekt, forklarer Torben Nørgård Jensen.

Generelt har der ikke været nogle overraskelser i forbindelse med bearbejdningen af Polygood, lyder det.

– Det er nemt at gå til og fræse i. Vi var spændte på skruestyrken, men det er gået fint, så det er ikke sidste gang, vi skal bruge Polygood.

Læs mere om Polygood her

Læs interviewet med Anton Balle og designer Troels Grum, der har udarbejdet en bænk med sæde i Polygood

Læs artiklen, hvor Henrik Greve, key account manager hos Riisfort, fortæller om Polygood og de mange muligheder for dig som designer og producent