Ring +45 87 47 70 20 (Man-tors 7.30 til 16.00, fre 7.30 til 14.00)

Møbelsnedkeriet Kjeldtoft: Linoleum er varmt, blødt og lækkert i sit udtryk

Når private såvel som virksomheder skal bruge specialdesignet inventar af høj kvalitet, er det aarhusianske møbelsnedkeri Kjeldtoft et populært valg. Her arbejdes også flittigt med linoleum fra Forbo, som leveres af Riisfort. Blandt andet til nyåbnet restaurant på Aarhus Ø.

Kjeldtoft, som er et af Jyllands førende møbel- og inventar snedkerier, har værksted og showroom i Aarhus.

På snedkeriet i Brabrand forenes de bedste materialer og det gode håndværk – og bliver til møbler, som holder i flere generationer. Alle opgaver er ordrebestillinger, både fra private kunder, det offentlige og virksomheder.

Private kunder bestiller typisk spiseborde, skabsvægge med indbygget bænk, walk-in-closet og andet eksklusivt inventar til hjemmet. Det kan også være komplette opgaver til en hel villa, således at det samme udtryk går igen. Kjeldtoft udvikler også prototyper til danske designere, inden de eventuelt sættes i produktion.

– Uanset om det er til private eller professionelle, vil vi gerne have opgaver, der giver os en udfordring. Skal vi udarbejde en prototype, er det spændende at undersøge, hvor langt det er muligt at gå håndværksmæssigt, for at designeren får det, som vedkommende ønsker, siger Gert Kjeldtoft, som er møbelsnedker og indehaver af Kjeldtoft.

– Den typiske proces består i, at enten har kunden en færdig tegning klar eller nogle idéer, og så hjælper vi med at få projektet i mål. Vi er gode til at gøre projektet praktisk, så det ikke blot er pænt at se på, men også fungerer i praksis. For eksempel på en restaurant, hvor både kokken, sommelieren og tjeneren har hver deres ønsker og gerne skal have tilgodeset deres behov, siger han.

Linoleum: Varmt, blødt og lækkert
Et af de materialer, der ofte bliver arbejdet med hos Kjeldtoft, er møbellinoleum fra Forbo, som Riisfort leverer.

– Vi har brugt linoleum i mange år, og det er et fantastisk materiale at arbejde med. Og det at det er et naturmateriale, har også stor betydning for os, lyder det fra Gert Kjeldtoft, som fortsætter:

– Linoleum patinerer flot modsat andre overfladematerialer, som blot bliver slidt med årene. Linoleum er beslægtet med træ, og ligesom med træ er det en anelse levende i overfladen grundet molekylesammensætningen. Og så er linoleum varmt, blødt og lækkert at røre ved – og ikke mindst nemt at arbejde med.

Han påpeger, at linoleumsmøbler er særdeles velegnede til borde, da små ridser lukker sig sammen igen. Men også til kontormøbler, da linoleumsoverfladen giver et behageligt underlag at arbejde ved. Til eksempelvis tegnestuer er det et oplagt materiale.

Også Forbos Bulletin Board bruger Kjeldtoft i opgaver på nytænkende måder:

– Bulletin Board har vi netop brugt til en restaurant. Både som underlag i serveringsbakker og på bordene, så glas og bestik ikke klirrer. Da Bulletin Board er lyddæmpende, giver det et mere roligt miljø og dermed en bedre restaurantoplevelse. Vi bruger også materialet som fronter på køkkenlåger, men alle disse er eksempler på mere ud-af-boksen-projekter, fortæller Gert Kjeldtoft.

Restaurant Novel på Aarhus Ø
Et aktuelt eksempel, hvor Kjeldtoft netop har leveret inventar, er restauranten Novel i Aarhus, som er en søsterrestaurant til Michelin-restauranten Moment på Djursland.

Her er der fokus på bæredygtighed og et positivt klimaaftyk, og den gastronomiske oplevelse er baseret på grønt fra eget landbrug og sæsonafgrøder, som kombineres med varme, stemningsfulde og imødekommende rammer på Aarhus Ø. 

Kjeldtoft har leveret både garderobe, tjenerstationen, spise- og bar til anretning, reol til vinglas samt 10 borde til gæsterne, som alt sammen er med linoleum, fortæller Gert Kjeldtoft.

– Ved at bruge samme materiale gør det, at der er sammenhæng i hele indretningen, og linoleum er bare meget velegnet til restauranter. Vi har igennem hele processen haft en løbende dialog og sparring på designet. Vores kunde ønskede et mere feminint udtryk og dermed ikke firkantede eller runde borde, men en blanding, så de er gjort buede og lækre i udtrykket.

Spise- og anretterbaren på seks meter har en side med stålplade, hvor personale kan anrette, og på den modsatte side er der plads til spisende gæster. Her er der linoleumsbeklædning på både bordplade og fronten under bordet.

– Linoleumsfarven 4155 Pewter står supergodt til stål og olieret egetræ. Garderoben er samme farve og indrammet af vores profil i eg. Tillægspladerne i bordene er igen linoleumsbeklædt, og bordbenene går op gennem pladen og afsluttes med en kile i røget eg, afslutter Gert Kjeldtoft.

Se også videoen her, hvor Henrik Greve fortæller om de mange muligheder med Forbo møbellinoleum...